FMS

FMS – Functional movement screen

Osnovna naloga metode FMS temelji na postopku,ki predvideva, kako mora vsaka mišica in sklepni sistem opravljati svojo delovno funkcijo, da bi celotno telo dosegalo visoko stopnjo funkcionalnosti.

Funkcionalne omejitve in telesne asimetrije so dokazano najbolj pogost vzrok za bolečine, neučinkovito gibanje, zmanjšano telesno zmogljivost in večjo možnost poškodb ter telesnih okvar.

Z napačnimi gibalnimi vzorci (nepravilno izvajanje vaj, prezahtevne obremenitve) namreč težavo običajno še stopnjujemo. Opazovanje gibalnih vzorcev je pomembno, saj so za gibanje posameznika odločilni motorični vzorci, ki jih uporabljajo možgani in ne izolirani gibi v mišicah in sklepih. Ti vzorci ustvarjajo skladnost, učinkovitost in kontrolo gibanja, v primeru bolečine ali disfunkcije pa kompenzacijo za vzpostavitev normalnega gibanja, na račun kvalitete le tega.

FMS metoda pomaga, da se odkrije vzrok in lokacija zmanjšane fleksibilnosti, asimetrije in stabilnosti. Z uporabo primernih korekcijskih vaj odpravimo težavo, kar omogoči manjšo možnost poškodb, večjo učinkovitost vadbe med treningom, lažje opravljanje dela in nalog ter boljše počutje v vsakdanjem življenju.

FMS je sklop 7 testov s katerimi preverjamo mobilnost in stabilnost sklepov ter trupa, telesne asimetrije, funkcionalne omejitve ter motorično kontrolo gibanja.

 1. GLOBIKI POLČEP(Deep Squat)
 2. KORAK ČEZ OVIRO(Hurdle Step)
 3. IZPADNI KORAK V LINIJI(Inline Lunge)
 4. MOBILNOST RAMENA(Shoulder Mobility)
 5. AKTIVNI DVIG IZTEGNJENE NOGE LEŽE (Active Straight-Leg Raise)
 6. SKLECA S STABILIZACIJO TRUPA(Trunk Stability Pushup)
 7. STABILIZACIJA ROTATORJEV(Rotary Stability)

FMS je dosledna in zanesljiva metoda testiranja, ki jo uporabljajo vodilni svetovni strokovnjaki na področju kondicijskega treninga vrhunskih športnikov , rekreacije za odrasle in športnega treniranja otrok in mladine.

Testiranje je namenjeno:

 • otrokom in mladostnikom, ki so vključeni v neko športno dejavnost ,
 • aktivnim športnikom
 • rekreativcem in
 • vsem, ki si želijo izboljšat kvaliteto življenja.

Vsi, ki bi želeli opraviti test in niste člani našega športnega centra nas lahko kontaktirate in se naročite.

Testiranja izvaja Zoran Dražetić, kondicijski trener, SAQ trener, FMS certified.

 

Move well, move often.
– Dr. Grey Cook